Rally

XXXV. MAGYAR SÍALPINISTA RALLY

2019. ÁPRILIS 14. 10:30
HOCHKAR

A verseny rendezője a Tengerszem Túrabolt és a
Magyar Síalpin és Túrasí Sportegyesület

A 2019-es szezonban immáron 35. alkalommal kerül megrendezésre a magyarországi túrasíelő közösség legnagyobb éves eseménye, az 1984 óta minden évben megrendezésre kerülő Csanádi Sándor Túrasí Verseny és Túrasíelő Találkozó (rövid nevén Magyar Síalpin Rally).

Az első Síalpin Rally-t 1984-ben az Alacsony-Tátrában rendezte meg a Budai Alpin Club (BAC). E klub vezetője ekkor Csanádi Sándor volt, aki 1985 –ben egy balesetben a Himalájában életét vesztette, így a Rally róla kapta a nevét és többek között neki állít emléket. 

Ez a több évtizedes hagyományokkal rendelkező esemény évről-évre egyedülálló lehetőséget ad a magyar túrasíelőknek, hogy megismerhessék egymást és egy családias hangulatú verseny keretében összemérhessék erőnlétüket és sí tudásukat. Az idáig kétfordulós esemény eddig hagyományosan Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában és Ausztriában, korábban a Sonnblick csoportban, majd a későbbiek folyamán az utóbbi időben igencsak hószegény Zibitzkogelen került megrendezésre. 

Egyesületünk, a 2015-ben alapított Magyar Síalpin és Túrasí Sportegyesület a 2019-es évben az eddigi szervezőktől átveszi a főszervezői feladatokat avval a kiemelt céllal, hogy a versenyt és találkozót modernebb formába öntse, azt hosszútávon akár nemzetközi eseménnyé emelve, evvel is továbbvíve a sportág szeretetét és további lendületet adva a magyarországi túrasí életnek. 

Erre azért is lenne szükség, mert bár a statisztikák alapján Magyarországon a túrasíelés iránt érdeklődők száma évről-évre nő, de a hagyományos „Börzsöny Tigrise” mellett a Rally az egyetlen olyan sportesemény, mely komolyan összehozza ezeket a sportembereket. 

Ennek a modernizációnak a keretében az idei évtől a Rally egyetlen fordulós lesz és a megrendezéshez új helyszínt kerestünk. A lényeges szempontok között szerepelt, hogy a rendezvény Budapestről is gyorsan megközelíthető és hóbiztos legyen, a versenyzők és találkozóra érkezők biztonságára kiemelten lehessen ügyelni, a magyar túrasí és síelő közösség már ismerje és szeresse és valamilyen kötődésünk már legyen a helyszínhez. Így esett a választásunk Hochkar-ra.

Mivel több hazai túrasíelő is rajthoz áll Ausztria egyik legnagyobb alpesi triatlon versenyén a Hochkar Challenge-en, így adta magát az ötlet, hogy a triatlon versenyt követő napot célozzuk meg, így minden résztvevőnek lehetősége van akár mindkét napon is rajthoz állni. A Rally ideje alatt Hochkar-on a felvonók már nem üzemelnek, így a Hegy csak a miénk lesz. 

Találkozzunk április 14.-én!

Addig is jó felkészülést kíván:

A Síalpin Rally szervező csapata

HELYSZÍN

Hochkar – Ausztria (47.718649, 14.918810)
Budapest: 424 km, 4 óra 29 perc

PROGRAM


2019. 04. 13., szombat

8:00                  Hochkar Challange, utána buli 
19:00                Zsíroskenyér és rajtcsomag átvétel2019. 04. 14., vasárnap

9:00-10:00        Rajtcsomag átvétel és helyszíni nevezés
10:15                Eligazítás a rajtban
10:30                Tömegrajt
15:00                Díjkiosztó és célzárás

ÚTVONAL

M táv

9 km
850 m szintemelkedés
Szintidő: 4,5 óra

L táv

18 km
1700 m szintemelkedés
Szintidő: 4,5 óra

Érintsd meg a három csúcsot!

A verseny során az M távnak egyszer, az L távnak kétszer kell érinteni – az alábbi sorrendben – a síterep három meghatározó csúcsát: Vorgipfel, a Hasing és a Leckerplan csúcsokat. Minden egyes csúcs érintése után vissza kell térni a rajt-cél zónában kijelölt fordítóponthoz. 

A rajt-cél zóna a pályarendszer központi részén, a Hochkarbahn 4 üléses lift aljában, a jegypénztár előtti területen kerül kijelölésre.

A kijelölt pálya 3 szakaszra tagolható:

1. szakasz: Az 5/5a, majd a 3-as, 1-es pályákon halad felfelé a Vorgipfel csúcsig, majd az ellenőrző pont után lefelé a 6-os – 1-es útvonalon vissza célterülethez.

2. szakasz: A depó zónában történő átszerelést követően az 5-ösön elindulva, de balra tartva a piros 5-ösön fel a Hasing csúcsra ahonnan az enyhén lejtő 5/b jelű átkötőn keresztül (átszerelés opcionális) visszatér az útvonal az 1-es pályára és vezet fel ismét a Vorgipfel-re. Innen már a megszokott útvonalon kell visszatérni a célterülethez.

3. szakasz: Ismételten az 5-ösön elindulva de a Sonnenliftnél balra fordulva a 4-es pályán visz fel a Leckerplan csúcsra ahonnan lefelé ugyanezen a pályán kell lecsúszni a célterületig.

Az M távnak itt van a befutó, az L táv ugyan ebben a sorrendben még egyszer végig megy a kijelölt úton.

Figyelem: a verseny már lezárt és kezeletlen sípályákon halad, így bár egy síterep közepén leszünk, de elengedhetetlen a kezelt pályákon kivüli sítudás.

Pályajelölés: a pályát a nemzetközi standardoknak megfelelően piros és zöld pályajelölő zászlókkal fogjuk kitűzni. A piros zászlóval tűzött (jellemzően lefele) szakaszokat lesikló módban, azaz fóka nélkül, kötés és bakkancs becsatolva kell megtenni. A fókát a hátizsákban vagy a ruha alatt kell tárolni, tilos a testre tekerni. A zöld zászlóval jelölteket léccel a lábon és fókával a léc talpán kell megtenni (jellemzően felfele szakaszok). Ezen szabályok alól kivétel a az 5/b szakasz, ahol az átszerelés opcionális. Minden olyan ponton, ahol nem egyértelmű a menetirány, ott irányító személyzet fogja mutatni az utat.

NEVEZÉS

Nevezési díj

Online: 5 000 Ft
Helyszínen: 8 000 Ft


Nevezni online a lenti kék gombra kattintva ill. a helyszínen személyesen van lehetőség. Az online nevezésre 2019. április 10.-ig van lehetőséged, utána már csak helyszíni nevezés lehetséges.

Az online nevezés csak abban az esetben lesz érvényes, ha a nevezési díj a nevezést követő 10.-ik napig, de legkésöbb 2019. április 12.-ig megérkezik a következő bankszámlaszámra: 

12010721 – 01554440 – 00100004
Raiffeisen Bank Zrt.
Magyar Síalpin és Túrasí Sportegyesület
Közlemény: a versenyző neve


A nevezési díj tartalmazza:

 • rajtszámot
 • időmérést
 • díjazást a legjobbaknak értékes tárgynyereményekkel
 • ellátást a célban
 • befutóérmet sikeres teljesítés esetén
 • egészségügyi biztosítást a verseny ideje alatt (elsősegély nyújtó személyzet)
 • frissítést a verseny során a rajt-cél területen (figyelem, a frissítés során nem adunk poharat!)

DÍJAZÁS

 • Befutóérem minden sikeres teljesítőnek

 • Távonként az első 3 nő és férfi külön díjazást kap értékes tárgynyereményekkel

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

A versenyen bárki indulhat, amennyiben:

 • elfogadja a verseny szabályait és etikáját,
 • ismeri a verseny sajátosságait, a választott táv hosszát, szintemelkedését, nehézségét és ezeknek megfelelő felkészültséggel bír,
 • rendelkezik hegyi jártassággal, az időjárásnak megfelelő ruházattal, felszereléssel, valamint a terep adottságainak megfelelő sítúra felszereléssel,
 • valamint a verseny során fellépő fizikai, pszichés, mentális és felszerelésbeli problémáit egymaga képes megoldani, ill.  tudomásul veszi, hogy ezen problémák megoldása nem a rendezők feladata.

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

Sítúra- léc vagy board szőrmével (fóka), bot

Sisak

A sisakot kötelező a verseny idején hordani

Lavina jeladó

Testen hordva, bekapcsolt állapotban

Mentőfólia

Hólapát

Szabványos lavina lapát

Extrém sportbiztosítás

Az esemény idejére érvényes és az eseménynek megfelelő

Szonda

Legalább 200 cm hosszú

Mobil telefon

Működőképes állapotban

Amennyiben valamelyik felszerelési tárgy nem áll a rendelkezésedre, kérünk vedd fel velünk a kapcsolatot a lenti e-mail címen és igyekszünk segíteni. 

AJÁNLOTT FELSZERELÉS

 • Firnvas
 • Napszemüveg és napkrém
 • Igény szerint egyéni frissítés
 • Elsősegély csomag
 • Összecsukható pohár vagy bögre (figyelem, a frissítő ponton nem adunk poharat!)
 • Kulacs vagy termosz
 • Meleg ruha
 • Síszemüveg

IDŐMÉRÉS

 • Az időmérés a tájfutó versenyeken használt SportIdent (dugókás) rendszerrel történik.

 • A dugókák megőrzése és visszajuttatása a versenyző felelőssége.

 • A versenyen saját dugókával nem lehet indulni!

VERSENYSZABÁLYZAT

 1. Kötelező felszerelés: túrasíléc vagy splitboard fókával, bot, sisak, lavina jeladó bekapcsolt állapotban, szonda (min. 2 méter), lavina lapát, mentőfólia, mobiltelefon működésképes állapotban, az esemény idejére érvényes és az eseménynek megfelelő extrém sportbiztosítás.
 2. Kötelező felszerelés: a kötelező felszerelést a rendezők a verseny folyamán bármikor ellenőrizhetik, ide értve közvetlen a rajtzónába való beengedés előtt is, valamint közvetlen a célba érkezés után. 
 3. Sisak: a sisak viselete a verseny teljes ideje alatt kötelező.
 4. Pályajelölés: a pályát a nemzetközi standardoknak megfelelően piros és zöld pályajelölő zászlókkal fogjuk kitűzni. A piros zászlóval tűzött (jellemzően lefele) szakaszokat lesikló módban, azaz fóka nélkül, kötés és bakkancs becsatolva kell megtenni. A fókát a hátizsákban vagy a ruha alatt kell tárolni, tilos a testre tekerni. A zöld zászlóval jelölteket léccel a lábon, de fókával a lécen kell megtenni (jellemzően felfele szakaszok). Ezen szabályok alól kivétel a az 5/b szakasz, ahol az átszerelés opcionális. 
 5. Átszerelés: a verseny során az egyes átszerelésekhez depó területek lesznek kijelölve, az átszerelésnek ezeken a területeken belül kell megtörténni. Ezek a következő szakasznak megfelelő színű zászlóval lesznek kijelölve, valamin itt kell majd mindíg az időmérő dugókával csippantani is. A depó területén a korábban beérkezett versenyzőnek van előnye, őt a később érkező nem akadályozhatja.
 6. A kijelölt útvonalat elhagyni szigorúan tilos, a pálya elhagyása és/vagy lerövidítése kizárást von maga után.
 7. Az ellenőrző pontokat meghatározott sorrendben kell érinteni, ahogy az intiner illetve a térkép mutatja, az ellenőrző pont kihagyása automatikusan DSQ. A szervezők rendelkezésre bocsájtják a honlapon a verseny útvonalát GPSises és Fatmap térképen és szöveges formában, továbbá a rajt előtti eligazításon is ismertetésre kerül. 
 8. A verseny során a pálya bizonyos pontjaira limitidők kerülnek meghatározásra, az a résztvevő, aki limitidő után ér be egy ellenőrzőpontra, a versenyt nem folytathatja, hanem a legrövidebb úton köteles visszatérni a rajtba. 
 9. A rendezők fenntartják a jogot, hogy indokolt esetben előzetes figyelmeztetés nélkül módosítsák az útvonalat, elsősegélyhelyek, ellenőrzőpontok, frissítőpontok helyét, valamint szélsőséges időjárás miatt módosítsák a rajt idejét, helyét vagy töröljék a versenyt.  Ha a versenyt időjárási okokból vagy bármilyen más okból törölni kell vagy meg kell szakítani, a regisztrációs díjat a Szervezők nem utalják vissza a résztvevők számára.
 10. Regisztrációt kizárólag emailben az oldal alján szereplő e-mail címre a számlaszám megadásával lehet lemondani, 2019. április 10. 12.00 óráig. Lemondás esetén a regisztrációs díjat visszautaljuk, de levonunk belőle 1.000 Ft kezelési költséget. Nem fogadjuk el a lemondást telefonon, faxon, szóban, stb. 2019. április 10. 12.00 óra után már csak a regisztráció átadására van lehetőség. 
 11. Fotók és videók: a résztvevő elfogadja, hogy róla képek, videók készülhetnek a verseny során. Ezekkel a képekkel, videókkal a verseny rendezői rendelkeznek, azokat harmadik személy rendelkezésére bocsáthatják.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A Rally teljes mértékben neked is szól! Az L táv szintideje, a pálya hossza és a szintemelkedése mind-mind neked lett kitalálva. A sok átszerelés garantálja, hogy nem elég csak a megfelelő állóképesség, hanem a technikai tudás és felszerelés-kezelés is kiemelet szerepet kap. A pálya változatossága különböző versenytaktikák kialakítására is lehetőséget ad. A verseny szabályzatával is igyekszünk minél nagyobb mértékben a nemzetközi szabályzathoz igazodni, a dugókás időmérés és a pályán lévő személyzet garantálják a szabályszerű versenyzést, valamint a teljesítmény minél jobb kielemezhetőségét. Természetesen az első három női és férfi helyezett külön díjazzásban részesül, értékes tárgynyereményekkel kiegészítve. 

Természetesen! Sőt, Téged is nagy szeretettel várunk! Az M táv szintidejét úgy alakítottuk ki, hogy az is, aki csak élvezetesen végig szeretné járni a három csúcsot, beérjen időben. Így az sem gond, hogy ha nincs kiugróan jó állóképességed, vagy hatalamas gyakorlatod. A Rally nem csak verseny, hanem találkozó is. Gyere el, találkozz a többi hazai túrasíelővel és járj be egy gyönyörű útvonalat a lehető legnagyobb biztonságban.

Amit viszont kérünk, hogy vedd figyelembe, hogy a verseny már lezárt és kezeletlen sípályákon halad, így bár egy síterep közepén leszünk, de elengedhetetlen a kezelt pályákon kivüli sítudás!

Továbbá azt sem ajánljuk, hogy a verseny rajtjában legyen életedben először túrasíléc a lábadon. Az átszerelések, a technika helyes használata, valamint a felfele szakaszok biztonságos megtétele mind-mind igénylik, hogy már a rajt előtt megismerkedj a felszereléssel és annak használatával. 

Bár a verseny útvonala egy sípálya rendszer piros és kék pályáin halad, de ezek a pályák ebben az időszakban már nem lesznek kezelés alatt, tehát nem lesznek leratrakolva immár kb. 1 hete. Így hasonlóan egy valódi túrasí túrához jó eséllyel igen változatos hóminőséggel fogunk találkozni. Előfordulhatnak jeges, mélyhavas, buckás részek, de firnes, beszakadós vagy puha havas szakaszok is. Ennek megfelelően a Rallyn való induláshoz elengedhetetlen a megfelelő sítudás, amely alapján mindenféle körülmények között biztonsággal le tudsz jönni egy ilyen “pályán”.  

Amennyiben valamelyik felszerelési tárgy nem áll a rendelkezésedre, kérünk vedd fel velünk a kapcsolatot a lenti e-mail címen, segítünk a bérlésben. Korlátozott számban a vereny helyszínén történő átvétellel is van lehetőség bérelni, ebben az esetben még a több napnyi extra bérleti díjat sem kell megfizetned.

Számunkra elsődleges a versenyzők biztonsága. Bár sípályákon leszünk, de ezek már lezárt és kezeletlen pályák lesznek. A pályán több helyen is egymással szemben fognak menni a felfele és lefele haladó versenyzők, ami tovább növeli a balaesetveszélyt. Ezeken felül célunk, hogy a közeljövőben a verseny szabályzata teljes mértékig harmonizáljon az ISMF szabályzatával, ahol a sisakot mindig és minden körülmények között elvárják.

Ez így igaz, annak az esélye, hogy bárkit lavina sodorjon el egy sípályán viszonylag kicsi. Ettől függetlenül több oka is van, hogy ezt megköveteljük a versenyzőktől. Egyrészt a verseny már lezárt és kezeletlen pályákon fog haladni, ahol semmilyen lavinakontroll tevékenységet nem végeznek. Másrészt ez a három felszerelési eszköz bármely túrasí túrán alapfelszerelés kell legyen, a tereptől függetlenül. Harmadrészt célunk, hogy a közeljövőben a verseny szabályzata teljes mértékig harmozináljon az ISMF szabályzatával, ahol ezek az eszközök a pályától függetlenül kötelezőek minden versenyző számára.

A versenyen mindenki saját felelősségére indul, valamint a verseny már lezárt és kezeletlen pályákon halad, így a sima síelésre is jó sportbiztosítás ide már nem megfelelő. Ha van OEAV és EU kártyád együtt, az tökéletesen jó lesz, de ha ilyened nincsen, akkor szükséged lesz az ilyen fajta sporttevékenységnek megfelelő extrém sportbiztosításra.

A pálya úgy lett kijelölve, hogy az M táv 3x, míg az L táv 6X is visszatér a verseny folyamán a rajt-cél zónához, ahol a frissítés is lesz. Így ez tökéletes hely lesz szurkolni, a családtagokkal találkozni, majd a verseny végeztével a még a pályán levőket bíztani.

A pályát a nemzetközi standardoknak megfelelően piros és zöld pályajelölő zászlókkal fogjuk kitűzni. A piros zászlóval tűzött szakaszokat lesikló módban (fóka nélkül, kötés és bakkancs becsatolva), a zöld zászlóval jelölteket gyalogló módban, fókával a lécen, léccel a lábon kell megtenni. Minden olyan ponton, ahol nem egyértelmű a menetirány irányító személyzet fogja mutatni az utat. Átszerelni a kijelölt depózónákban kell majd, ezek a következő szakasznak megfelelő színű zászlóval lesznek kijelölve, valamint itt kell majd mindig az időmérő dugókával csippantani is.
Bár igyekszünk mindent megtenni, hogy senkinek ne legyen esélye eltévedni, de ettől függetlenül a verseny trackjét érdemes letölteni, ha van erre megfelelő eszközöd.

Nem, ebben is igazodunk a nemzetközi szabályzathoz. A lelfele szakaszokon kötelező a fóka eltávolítása a lécről, valamint a bakkancs és a kötés rögzítése (ez alól egyetlen szakasz kivétel, lásd fent a pályaleítást). Ezek a szakaszok piros zászlókkal kerülnek kijelölésre.

Hochkaron a téli szezonban, amíg működik a síterep, tilos a pályákon túrasíelni mind nappal, mind éjjel, mert a pályák szűkössége és a pályakezelési munkálatok miatt igencsak balesetveszélyes a pályákon való felgyaloglás. Kérünk, ezt vegyétek figyelembe! Ha síterepen belül szeretnétek edzeni, akkor például a közeli Lackenhof síterepen van kijelölt túrasí útvonal.

Egyrészt Hochkar a Rally előtti hétvégén zárja kapuit, így ezen a hétvégén már tényleg csak miénk lesz a hegy. Másrészt így lehetőség van akár két versenyt is bezsebelni egyetlen hétvége alatt, hisz az immár tradicionális Hochkar Challange alpin triatlon (túrasí, MTB, terepfutás) a verseny előtti napon, szombaton kerül megrendezésre ugyanitt. Mindenkit bíztatunk, hogy induljon ezen is, akár csapatban, akár egyéniben! Mi szervezők biztosan ott leszünk 🙂

Hochkar különleges mikroklímájának köszönhetően a Keleti Alpok egyik leghóbiztosabb síterepe, az idei januári rekordmennyiségű hó meg méginkább garantálja ezt. Nem hiába szervezik itt már 5. alkalommal a Hochkar Challanget áprilisban, hisz ki ne szeretne napsütésben túrasíelni? Ha még mindig nem hiszel nekünk, akkor nézd meg a korábbi Challangek képeit, valamint a síközpont oldalán mindíg megtaláljátok az aktuális hójelentést: www.hochkar.at. Jól jellemzi a hó mennyiségét, hogy a síközpont nem azért zár be április elején mert már nincs elég hó, hanem mert az emberek már inkább valami tavaszi sport után néznek. Úgyhogy addig is ha kitünő havat és napsütésest síelést kerestek, akkor Hochkar remek választás. 

Központilag nem, de mindenkit bíztatunk, hogy a Síalpin Rally Facebook eseménynél, valamint a sítúrázók levelező listán szerveződjetek össze.

Központilag szervezett szállás semmiképp nem lesz, de amennyibben találunk jó szállást, akkor azt itt ajánljuk nektek, és folyamatosan frissítjük a listát újabb szállások esetén. Sajnos a környéken sok szállás bezár a síszezon végeztével, így főleg csak kisebb kapacitású szállások maradnak.

1. Palfauban a Gasthaus Weissensteinerban 8 férőhely (2db 3 ágyas szoba, 1db dupla ágyas szoba, közös fürdő), 32 EUR/fő/éj reggelivel, foglaláshoz vegyétek fel velünk a kapcsolatot. 

2. Palfauban a kempingben: 20 EUR/fő matracláger jellegű szállás 12 fős szobákban (ágyneműt adnak), foglaláshoz vegyétek fel velünk a kapcsolatot. Itt van még 5 fős faház opció is, ezt már dirketben a szállásadónál tudjátok lefoglalni. Sajnos sátrazni nem lehet. http://www.camping-salza.at/uebernachten/lager

3. Black Sheep szállás: 23 EUR/fő, matracláger jellegű, foglaláshoz keressétek direktben a szállásadót. https://black-sheeps.eu/de/ubytovanie/

Ha másfajta szállást kerestek, akkor ajánljuk az Airbnb.com és Booking.com oldalak használatát, itt megtaláljátok a környék szállásainak nagy részét.

Az online kedvezményes nevezére április 10., szerdáig van lehetőséged. De ha már biztosan tudod, hogy szeretnél eljönni, akkor kérünk segítsd meg a munkánkat és nevezz mihamarabb! Köszönjük 🙂

Az első és legnagyobb segítség, ha időben leadod a nevezésed. De ha ennél többre is van lehetőséged, akkor a következőkkel tudsz nekünk segíteni:

 • Ha Te, a céged, vagy bármely ismerősöd szívesen szponzorálna egy ilyen különleges sporteseményt, akkor kérlek vedd fel velünk a lenti e-mail címen a kapcsolatot. Cserébe természetesen médiamegjelenést tudunk biztosítani.
 • Hirdesd az eseményt az ismerőseid körében! Szeretnénk ha ez az esemény ismét a hazai túrasíelők egyik lenagyobb találkozójává válhatna a jövőben.
 • Ha van ötleted, megjegyzésed a versennyel kapcsolatban, azt is bátran írd meg nekünk a lenti címen. 
Sajnos Ausztriában a legális versenyszervezés költségei nagyon magasak, csak a természetvédelmi hatóság engedélye 1000 EUR. Ehhez jön még a verseny egészségügyi biztosítása, valamint a biztonságos versenyfeltételek megteremtése. És akkor olyan apróságokról mint a befutóérmek, pályajelölő eszközök, frissítés, étel a célban, érmek, stb. még nem is beszéltünk. Igyekszünk a verseny nevezési díját a lehető legminimálisabban tartani, de ez főleg a szponzorainkon múlik.

KAPCSOLAT

Főszervező: Lakatos Áron, Ágoston Viktor, Szuchovszky Endre, Jurácz Zoltán

Ha esetleg további kérdés merülne fel a rally [kukax] sialpin [punkt] hu email címre írd meg nekünk!